200 Bezoekers vormen zich een eigen beeld van tbs tijdens de open dag

Zaterdag was er voor het eerst in vier jaar weer een open dag bij de Rooyse Wissel. Een kleine 200 bezoekers, voornamelijk uit de directe omgeving van de tbs-kliniek, konden zichzelf een oordeel vormen over de kliniek, de patiënten en de behandeling. In een gemoedelijke, ongedwongen sfeer waren de bezoekers onder de indruk van wat ze zagen en wat ze hoorden van medewerkers, maar vooral van wat ze hoorden van patiënten.

Bezoekers kwamen veelal een tikje schuchter binnen en begonnen na een kopje koffie aan een uitgebreide rondleiding langs een woonafdeling, de werkplaatsen, de stilteruimte, therapieruimtes en een ruimte waar een hoofd behandeling het behandeltraject van een tbs-patiënt schetste. Stukje bij beetje stelden de bezoekers steeds meer vragen. En steeds meer werden ze ook gesteld aan de patiënten. Met als resultaat, dat ze naar buiten gingen met het idee dat je prima een gesprek kunt voeren met een tbs-patiënt en dat de wereld achter de hoge hekken van de kliniek een stuk veiliger voelt dan men dacht. Ook de laagdrempelige en respectvolle manier waarop patiënten en medewerkers met elkaar omgaan werd vaak genoemd als eyeopener. Zoals een bezoeker zei: “De patiënten hier hebben natuurlijk een verleden, maar als je met ze praat, dan zijn het gewoon mensen zoals jij en ik”.  

Over de open dag

De open dag was een initiatief van de tbs-klinieken in Nederland die samenwerken in TBS Nederland. De 10 aangesloten klinieken openen een keer per jaar hun deuren voor het publiek om op transparante wijze te laten zien hoe het leven in een tbs-kliniek eruitziet. Vanwege het coronavirus was de open dag van afgelopen zaterdag de eerste in vier jaar. Lees hier hoe aanwezige media verslag deden van de open dagen:

Lees ook


Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details