De dag van Elke

Als we beiden met energie de sessie uitgaan, dan heb ik voor mijn gevoel iets goed gedaan.’

“Ik ben basispsycholoog bij Rooyse Wissel Ambulant behandelen. Die hulp die ik bied is kort als het kan en intensief als het nodig is. Behandeling doe ik op de poli, online of bij een cliënt thuis. Een cliënt die een hele bijzondere indruk op mij heeft gemaakt, is een cliënt die ik thuis bezoek. Samen met een collega, die ambulant forensisch werker is. Het is een cliënt die heel veel moeite heeft met het vertrouwen van anderen. Zijn vertrouwen is in het verleden enorm beschadigd en daardoor vind hij het moeilijk om anderen toe te laten.

Toch lukte het ons, na verloop van tijd, zijn vertrouwen te winnen. Tijdens een gesprek maakte ik, in zijn ogen, een misplaatste grap. Die helemaal verkeerd bij hem viel, bleek achteraf. Ik had het helemaal niet in de gaten op dat moment. Door een actie van mijzelf, had ik alle deuren bij hem gesloten. Ik hoefde niet meer terug te komen. Uiteindelijk mocht ik, na een tijdje, toch weer langs komen. En maakten we het bespreekbaar. Dat vond ik heel knap, dat hij daarover wilde praten. Ik had hem, in mijn onwetendheid, gekwetst. Na dit gesprek hebben we de draad stapje voor stapje weer kunnen oppakken samen.

Het is soms zoeken naar een balans. Misschien verwacht ik soms teveel van een cliënt of besef ik me niet helemaal welke impact mijn behandelingen hebben. Ik doe ‘gewoon’ mijn werk, maar voor een cliënt is een dergelijke behandeling misschien wel zijn of haar laatste redmiddel. Belangrijk dus dat je je in hem of haar kunt verplaatsen. Zij zien bijvoorbeeld een enorme berg waar ze over heen moeten, terwijl ik al bezig ben met die mooie vallei die daarachter ligt.

‘Als we beiden met energie de sessie uitgaan, dan heb ik voor mijn gevoel iets goed gedaan.’

Elke

Je leert ook heel veel over jezelf in het contact met een cliënt. Ik heb zelf ook therapie gehad. En weet dus hoe het is om aan de andere kant van de tafel te zitten. Mijn eigen ervaring zet ik soms in tijdens een behandeling. Ik weet hoe dit proces voor een cliënt gaat, met up en downs. De ene keer ben je gemotiveerd om er aan te werken en soms denk je: ‘Ik blijf liever in bed liggen.

Als een cliënt stappen maakt, dat is echter pas  na een tijdje, dan haal ik daar veel voldoening uit. Of als een cliënt denkend een sessie uitloopt, als je merkt dat iemand zelf gemotiveerd raakt om in beweging te komen of om ergens mee aan de slag te gaan. Als we beiden met energie de sessie uitgaan, dan heb ik voor mijn gevoel iets goed gedaan.”

Klik hier om meer onvergetelijke dagen van collega’s te lezen.

Lees ook


Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Devad

Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Rocco

Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details