De dag van Lars

Werken als beveiliger in een tbs-kliniek is als topsport op champions league niveau.

“Ik werk 3 jaar als medewerker Beveiliging en samen met mijn team zorg ik voor de veiligheid binnen de tbs-kliniek. Ik kijk bijvoorbeeld naar de camerabeelden, open de deuren van de kliniek en ren op crisissituaties af. Om de veiligheid van onze medewerkers te garanderen, draagt iedereen een pager. Daar zit een grote rode knop op. Als je daarop drukt, krijgen wij op onze centrale post een alarm. Dat alarm gaat vervolgens af op alle andere pagers in de kliniek, zodat iedereen weet wat er aan de hand is. Met een aantal collega’s gaan we dan op de melding af. Dat is spannend, zorgt voor adrenaline.

Ik weet niet in welke situatie ik vervolgens terecht kom. En ter plekke moet ik dan handelen. Bijvoorbeeld als er agressie is op de afdeling. Of iemand heeft zich ingesloten. Ook kwam ik ooit bij een reanimatie uit. Gelukkig maak ik dat niet elke dag mee. Maar het heeft een diepe indruk op me gemaakt. Dan is het een kwestie van leven of dood, zeg maar. De patiënt heeft het helaas niet overleefd. Dat is heftig. Het zorgt er wel weer voor dat we als team een hechte band opbouwen. Iedereen weet wat hij of zij aan elkaar heeft. Werken als beveiliger in een tbs-kliniek is als topsport op champions league niveau.

Onze centrale post zijn de oren en ogen van de kliniek. We zien alles. Ook controleren we bij binnenkomst de bagage met een x-ray scanner. Iedereen gaat ‘piepvrij’ naar binnen, net zoals op Schiphol. Als een patiënt met verlof gaat of naar zijn werk, maken we altijd een foto, zodat we weten welke kleding hij draagt. Bij terugkomst fouilleren we hem of maken een scan met de bodyscan. Ook lopen we controle rondes in de avonduren. We proberen ook drugs buiten de kliniek te houden. Daar doen we ons uiterste best voor.

Werken als beveiliger in een tbs-kliniek is als topsport op champions league niveau.’

Lars

Ik maak vaak een praatje met patiënten. Hoe was het op je werk? Hoe is het met je? Wij zijn het eerste en laatste contactmoment voordat een patiënt naar buiten gaat. Je moet als medewerker Beveiliging dan ook van veel markten thuis zijn. Het is belangrijk dat je rust uitstraalt, sociaal en oplettend bent. Dat laatste is ook een kwestie van ervaring, hoor. Je brein werkt als een algoritme. Hoe vaker en langer je naar camerabeelden kijkt, hoe sneller je dingen opvallen die afwijken van wat je normaal ziet. En als iemand boos is, probeer ik vooral heel rustig te blijven. En een luisterend oor te bieden. Om vervolgens te kijken hoe ik hem kan helpen. Of iedereen die beveiliger is dit werk kan doen? Ja, ik zou niet weten waarom niet. Je kunt altijd leren en het is hartstikke uitdagend.”

Klik hier om meer onvergetelijke dagen van collega’s te lezen.

Lees ook


Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Devad

Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Rocco

Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details