Het verhaal van Funda

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Funda, ik ben 26 jaar en ik werk als forensisch psycholoog bij Ambulant behandelen, onderdeel van de Rooyse Wissel. Bij de Horst behandelen we cliënten die door psychische of psychiatrische problemen met justitie in aanraking zijn geweest of dreigen te komen. Bij de intake stel ik een cliënt een aantal standaardvragen en verricht ik een risicotaxatie. Op basis daarvan stel ik het behandelplan op. Het kan zijn dat ik zelf ook een aandeel in de behandeling heb. Gemiddeld spreek ik 4 cliënten per dag.

Waar droomde je als klein kind van?

Ik droomde van alles. Ik wilde archeoloog worden of diepzeeduiker. Allemaal beroepen waarin je vooral heel nieuwsgierig moet zijn. Want dat was ik! Agent. Dat moest het uiteindelijk worden. Maar tegelijkertijd dacht ik: zit daar wel voldoende denkwerk voor mij in? Want ik was ook geïnteresseerd in de vraag: ‘Waarom doet iemand wat hij doet?’. Als forensisch psycholoog heb ik nu de voor mij perfecte mix gevonden.

Welke gebeurtenis in je leven is belangrijk voor je geweest?

Mijn hobby. Dansen. Daar heb ik geleerd om een doel te hebben en daar naar toe te werken. Hoe ik moet omgaan met kritiek en met tegenslagen, bijvoorbeeld als ik een wedstrijd verloor of niet mee mocht doen. Allemaal belangrijke levenslessen waar ik nu in mijn werk bij de Horst nog steeds de vruchten van pluk. Na mijn middelbare school begon ik op het vmbo. Omdat ik wist dat ik moest studeren om te komen waar ik wilde, ging ik daarna naar de HAVO. Na mijn propedeuse heb ik mij aangemeld voor de opleiding tot psycholoog aan de universiteit. Ik wist zeker: Hier ga ik voor! Tijdens mijn universitaire opleiding moest ik stage lopen. Een geschikte stageplek vinden was nog geen gemakkelijke opgaveUiteindelijk werd ik in Deventer aangenomen, ook in een forensische polikliniek. Ik werd daar behoorlijk in het diepe gegooid, maar heb ontzettend veel geleerd.

Mijn hobby. Dansen

Funda

Hoe heeft de Rooyse Wissel je geholpen/gestimuleerd in je ontwikkeling?

De nieuwsgierigheid is gebleven, evenals mijn behoefte om me continue te willen blijven ontwikkelen. Daar ging ik met de Rooyse Wissel al direct over in gesprek. Het was voor mij een belangrijke voorwaarde dat ik cursussen en opleiding kon blijven volgen. De Rooyse Wissel moedigde dit alleen maar aan. Al tijdens mijn sollicitatie hebben we een lange termijn plan gemaakt. Een stip op de horizon waar ik naar toe wilde groeien. Dit is wel een levend plan hoor, dus ik zit er niet aan vast. Laatst zag ik bijvoorbeeld een interessante cursus die ik graag wilde volgen en ook daar kreeg ik alle steun van mijn leidinggevende in.

Wat waren je ups & downs in je carrière?

Ik heb moeten leren om te werken in een team. In de forensische zorg moet je als team heel sterk staan. Blindelings op elkaar moeten kunnen vertrouwen en bouwen. Dat is essentieel. Tegelijkertijd moet je ook kritische feedback geven of kun je van mening verschillen met elkaar. Daar moet je dan ook een weg in zien te vinden met elkaar.

Waarin zou je je verder willen ontwikkelen?

Uiteindelijk wil ik mij als psychotherapeut specialiseren in seksueel grensoverschrijdend gedrag en psychotrauma. Daarvoor is het nodig dat ik een GZ-opleiding volg.

Uiteindelijk wil ik mij als psychotherapeut specialiseren in seksueel grensoverschrijdend gedrag en psychotrauma

Funda

Heb je nog een tip voor vakgenoten?

Ja, een hele belangrijke: Durf fouten te maken. Want daar leer je het meeste van. Ik ken veel collega’s die behoorlijk streng zijn voor zichzelf en bang zijn om fouten maken. Maar ik denk juist, fouten maken is okay! Ooit zei een stagebegeleider tegen mij: ‘Funda, blijf altijd twijfelen aan en kritisch op jezelf’. Dat is zo waar. Deze wijze lessen vergeet ik nooit meer.

Lees ook


Werken bij | Collega's aan het woord

Het verhaal van Evelyne

Werken bij | Collega's aan het woord

Het verhaal van David