Het verhaal van Geeke

‘Ik houd ervan om iets nieuws op te zetten en mezelf continue te ontwikkelen en uit te dagen.’

Op 8 december werden de deuren van de eerste nieuw gebouwde Forensische High Intensive Care (FHIC) op beveiligingsniveau 4 in Nederland door de algemeen directeur van de Rooyse Wissel en minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, officieel geopend. Inmiddels zijn we bijna 250 dagen verder. We vroegen Geeke, werkzaam op de FHIC, hoe het haar bevalt.

Wat is een FHIC?

Natuurlijk willen we eerst weten wat een FHIC precies is. Geeke legt uit: ‘De FHIC is een plek waar de behandeling, begeleiding en veiligheid kan worden opgeschaald op het moment van ontregeling of ernstig verstorend gedrag. We willen directe aandacht en nabijheid bieden aan patiënten die in crisis verkeren. De FHIC is daarmee een afdeling waar tijdelijke zorg wordt gegeven aan patiënten die in crisis zijn. Dat kunnen patiënten uit onze eigen kliniek zijn, maar ook van buitenaf.’ De Rooyse Wissel werkt in de FHIC volgens de nieuwste inzichten waarbij wordt uitgegaan van veiligheid door in contact te blijven in plaats van het separeren van patiënten en daardoor uit contact te gaan. ‘Er kan daardoor intensievere zorg geboden worden op een meer humane manier,’ legt Geeke uit.

Wat gebeurt er als een patiënt op de FHIC binnenkomt?

‘In plaats van de traditionele separatie, ontvangen we de patiënt in crisis in een speciale kamer, de ontvangstruimte. We heten hem welkom, stellen hem gerust en begeleiden hem naar zijn kamer,’ aldus Geeke. Dat kan een extra beveiligde kamer zijn, waarbij de sociotherapeut continu zicht heeft op de patiënten in de vier EBK’s. Maar ook één van de 6 medium high care kamers die met behulp van flexibel meubilair zijn aan te passen aan de patiënt. Geeke vult aan: ‘Daardoor hoeven patiënten niet meer van kamer te verhuizen en passen we de kamer aan aan de gemoedstoestand van de patiënt.’

‘Al vanaf het moment dat ik tijdens mijn opleiding een rondleiding in een tbs-kliniek kreeg, wist ik dat ik hier ooit zou willen werken.’

Geeke

Hoe ziet zo’n kamer eruit?

De kamers op de FHIC zijn voorzien van een aantal faciliteiten. Geeke: ‘In een persoonlijke kast achter een raam kunnen bijvoorbeeld persoonlijke spullen van een patiënt zichtbaar worden neergelegd, met als doel hem een rustig en vertrouwd gevoel te geven. Via het interactieve touchscreen kan onze patiënt een spelletje spelen, tv kijken, muziek luisteren of naar zelfgekozen afbeeldingen kijken.’ Op de vloer zijn twee verschillende kleurvlakken te zien. Deze vlakken geven aan welke ruimte van de patiënt is en welke van de sociotherapeut. ‘Het kleurvlak het dichtst bij de deur is voor de sociotherapeut, de ruimte daarachter voor de patiënt. Zo bieden we nabijheid en creëren we toch een veilige afstand.

Hoe lang verblijft een patiënt op de FHIC?

Het doel van het verblijf op de FHIC is om patiënten te stabiliseren en terug te plaatsen naar waar hij vandaan komt. ‘De één doet daar een dag over, de ander een week. Een patiënt verblijft hier maximaal 7 weken,’ zegt Geeke.

Waarom werk je op de FHIC?

Geeke is inmiddels ruim 3,5 jaar bij de Rooyse Wissel werkzaam. ‘Ik werkte eerst buiten de tbs-kliniek. Bij de Schakel, een resocialisatie afdeling. Hier was ik verantwoordelijk voor cliënten die al hun eerste stapjes terug naar de maatschappij maakten. Al vanaf het moment dat ik tijdens mijn opleiding een rondleiding in een tbs-kliniek kreeg, droomde ik er echter van om daar later te gaan werken.’ Toen de kans kwam om, samen met andere collega’s een FHIC op te zetten, greep Geeke die dan ook met beide handen aan. ‘Ik houd ervan om iets nieuws op te zetten en mezelf continue te ontwikkelen en uit te dagen. Maar ook van spanning en afwisseling: een nieuwe manier van werken, een nieuwe omgeving en een nieuw team. Ik ben nu al trots op wat we samen hebben neergezet,’ sluit Geeke enthousiast af.

Lees ook


Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Devad

Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Rocco

Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details