Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Jolin, een derde jaar student social work aan de HAN. Binnen de Rooyse Wissel loop ik stage bij de Forensisch Psychiatrische kliniek (FPK). Ik draai mee als sociotherapeut binnen het team. In de FPK wordt iemand opgenomen wanneer er gedragsproblemen met een psychiatrische oorzaak zijn en iemand daardoor in aanraking is gekomen met Justitie. Onze patiënten zitten gemiddeld 9 tot 12 maanden bij ons. Het behandelplan is aangepast en afgestemd op de individuele mogelijkheden van een patiënt. Wij proberen zo veel mogelijk naast de patiënt te staan en maatwerk aan te bieden. Risicomanagement en resocialisatie met oog op een zo soepel en veilig mogelijke terugkeer in de maatschappij. Als derde jaar student loop je drie tot vier dagen in de week stage. Je leert veel tijdens een stage. Voor mij was het dan ook belangrijk om mijn stageplek zorgvuldig te kiezen. Met mijn profiel zorg en specialisatie als GGZ-agoog, is de Rooyse Wissel de perfecte stageplek voor mij die veel uitdaging biedt.
Wat is je eerste indruk?
Veilige omgeving, kundige collega’s en een duidelijk leerproces voor mijzelf. Als derdejaars student kom ik nu in de fase waar ik mijn kennis en methodieken scherper en sneller moet leren inzetten in het werkveld. Dit merkte ik bijvoorbeeld al door de forensische scherpte te zien van mijn collega’s. Hier ben ik enorm van onder de indruk. Het is hier een stimulerende en een veilige leeromgeving. Ja, al in de eerste week kreeg ik het gevoel van: hier bij de Rooyse Wissel ga ik veel leren.
“Als derde jaar student loop je drie tot vier dagen in de week stage. Je leert veel tijdens een stage”.
Jolin
Wat is je meegevallen?
Ik vond het best spannend om te beginnen, omdat je vaak de minder positieve verhalen hoort over een tbs-kliniek. Ondanks dat ik al een tijd stage wilde lopen binnen de Rooyse Wissel, me heb verdiept in de forensische psychiatrie en ik vaker binnen ben geweest voor bijvoorbeeld de Meet & Greet, bouwde de spanning toch op over de zomervakantie. Ik heb mij voorbereid door bijvoorbeeld de podcast over de Rooyse Wissel van de NPO1 te beluisteren. Hierdoor kreeg ik een indruk van wat er zich achter de hoge muren afspeelt. Toch was mijn eerste stagedag spannend. Deze spanning viel na een aantal diensten weg door de veiligheid binnen het team en de gemoedelijkheid binnen de Rooyse Wissel. Ik ben me bewust van mijn omgeving, mijn lichaamshouding en wat ik wel en niet deel. Maar ik ben verbaasd hoe veilig ik me hier voel.
Mijn eerste stagedag spannend. Deze spanning viel na een aantal diensten weg door de veiligheid binnen het team en de gemoedelijkheid binnen de Rooyse Wissel.
Jolin
Wat is je tegengevallen?
Ik ben van nature een heel enthousiast en onbevooroordeeld persoon. Dit is mijn kracht als hulpverlener. Binnen deze setting moet ik dit opnieuw leren inzetten aangezien de afstand nabijheid anders vorm heeft dan ik gewend ben. Hierin heb ik dan ook een hoop te leren. Ik zou niet zeggen dat mij dit is tegengevallen, ik had al een vermoeden dat dit een valkuil zou worden hier. Het is vooral goed om je hier bewust over te zijn als hulpverlener; wat is mijn houding naar de ander?
Wat is je opgevallen?
Dat bijna iedereen elkaar binnen de Rooyse Wissel kent. Dat is een fijn gevoel.
Welke tip heb je voor je studiegenoten?
Ik weet zeker dat dit een stage gaat worden waar ik enorm veel van ga leren. Deze kennis gaat mij klaarstomen voor een carrière als sociaal werker. Ik denk dat als je als sociotherapeut binnen de forensische zorg hebt gewerkt, je vrijwel binnen elke organisatie kan werken. Zowel binnen als buiten de GGZ. Een stage bij de Rooyse Wissel legt een goede basis waar je veel van leert. Deze kennis gun ik iedere student. Als je na je stage merkt dat dit toch niet je toekomstig werkveld is, heb je in ieder geval je rugzak als hulpverlener kunnen vullen in een veilige omgeving waarin je begeleidt wordt vanuit school en organisatie. Laat de tbs-wereld je dus vooral niet afschrikken, laat het je verrijken!