Het verhaal van Kurt

Kurt was 23 jaar verslaafd. Zijn vader was hooligan en hij groeide op in de wereld van voetbalwedstrijden, georganiseerde vechtpartijen en drugs. Het werd van kwaad tot erger. Kurt klopte meerdere malen aan voor hulp, maar het lukte hem niet om niet meer te gebruiken. 14 februari 2010 staat nog diep in zijn geheugen gegrift. Dat was de dag dat zijn zoontje, toen 7 jaar oud, hem laveloos op de grond vond. ‘Dat is het keerpunt geweest. Ik besloot dat ik mijn leven weer op de rit moest krijgen en wel zo snel mogelijk’.

Wijze lessen van Lama Yeshe

Na een maand afkicken thuis, besloot hij naar een boeddhistisch klooster in Zuid Frankrijk te gaan. ‘Ik ging van een wereld met macht en ego’s naar een plek waar liefde, compassie en nederigheid centraal stond. Dat was wel even wat anders ja!’ De monniken lieten Kurt eerst met rust. Daarna moet hij, om zijn agressie kwijt te raken, in de tuin aan de slag. ‘Overdag volgde ik lessen. Iedere ochtend sprak Lama Yeshe ons toe. En in de middag gingen we over dit thema met elkaar in gesprek. Ik leefde eerst in een snelle wereld en leerde hier om me weer te concentreren. Herinneringen van vroeger kwamen terug. Dat heeft me geholpen.’ Na een maand keerde Kurt weer terug naar huis. En kwam via zijn re-integratietraject in contact met Toon Walravens. Een van de meest bekende ervaringsdeskundige in Nederland. ‘Toon heeft me gestimuleerd en aangemoedigd. Hij gaf me een baan bij het cliëntservicepunt van de Woenselse Poort en via deze organisatie kon ik de opleiding ‘maatschappelijk werk met ervaringsdeskundigheid’ gaan volgen. 3 jaar heb ik erover gedaan en toen had ik mijn papieren officieel binnen’.

‘Ik ging van een wereld met macht en ego’s naar een plek waar liefde, compassie en nederigheid centraal stond”.

Kurt

Samen naar de sportschool

Kurt werkt nu een jaar bij Ambulant behandelen. Als we hem vragen hoe zijn aanpak verschilt van anderen, vertelt hij: ‘Ik weet hoe het is om verslaafd te zijn. Ik ken de zucht, de angst. Je maakt dan gemakkelijker contact en voert andere gesprekken. Ik ga ook nooit met een cliënt aan tafel zitten. Vind ik veel te formeel. Ik zoek ze thuis op, ga met ze naar het park om te wandelen of we zien elkaar in de sportschool.’ Rooyse Wissel Ambulant behandelen werkt momenteel met 2 ervaringsdeskundigen. En Kurt heeft 20 tot 30 cliënten onder zijn hoede. Als een cliënt aanklopt bij Ambulant behandelen wordt samen met een psycholoog bepaald welke behandeling wordt toegepast.

‘Ik weet hoe het is om verslaafd te zijn. Ik ken de zucht, de angst.

Kurt

Spiegel

Het inzetten van Kurt, als ervaringsdeskundige kan daar een onderdeel van zijn. ‘Nee, ik kan helaas niet iedereen die bij Ambulant behandelen aanklopt helpen. Vaak krijg ik die cliënten waarmee het moeilijk is om contact te maken en die ook echt van hun verslaving af willen. Ik zie ze dan gemiddeld 1 tot 2 uur in de week. Mijn doel is ze te begeleiden, bijvoorbeeld in aanloop naar een traject bij de verslavingszorg. Ben ook een rolmodel voor ze. Als ik het kan, kan jij het ook, luidt mijn devies!’ Maar het werkt ook de andere kant op, vult Kurt aan: ‘De cliënten waar ik mee werk zijn ook een continue spiegel voor mij. Ze houden me scherp, dit is het leven dat ik niet meer wil. Ze helpen dus ook in mijn proces’.

Lees ook


Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Devad

Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Rocco

Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details