Jaarmagazine 2023: Samen scherp

Vandaag presenteren we als Rooyse Wissel ons jaarmagazine over 2023. Een unieke inkijk in de wereld van de forensische zorg boordevol interviews met onder meer collega-sociotherapeuten, onderzoekers, medewerkers die na lange tijd weer terug zijn bij de Rooyse Wissel, Dienst Justitiële Inrichtingen en burgemeester Michiel Uitdehaag van Venray.


Samen scherp
De patiënt centraal en de medewerker op één. Dat besef ligt diepgeworteld in het hart van de Rooyse Wissel. Terugkijkend op het jaar 2023 staan algemeen directeur Hyacinthe van Bussel en adjunct-directeur behandeling & zorg Michiel Verhees stil bij de uitdagingen die de organisatie heeft doorstaan, maar benadrukken ze vooral de trots, veerkracht en mentaliteit van alle medewerkers van de Rooyse Wissel.

Het thema van 2023 was ‘samen scherp’. Samen scherp betekent voor de Rooyse Wissel vier dingen: scherp op zorg, op veiligheid, op samenwerking en voor de samenleving. In de context van de Rooyse Wissel betekent ‘samen scherp’ veel meer dan alleen een uitdrukking.
 

‘Het illustreert de essentie van een organisatie die gedreven wordt door de wens om voortdurend te verbeteren, te leren en samen te werken’, zegt Hyacinthe. ‘Zelfs midden in uitdagende omstandigheden.’

Forensische scherpte

En natuurlijk gaat samen scherp ook over forensische scherpte. Michiel verwijst naar de promotie van Maartje Clercx over forensische scherpte. Niet alleen een persoonlijke mijlpaal voor Maartje, maar ook voor de Rooyse Wissel als organisatie.

‘Maartje heeft met en namens de Rooyse Wissel de kar getrokken om landelijk veel informatie op te halen uit incidentenanalyses’, duidt Michiel. ‘Mede daardoor is het iets voor en van het veld geworden. Ik vind dit mooi om te zien: het forensische veld verenigd om zelfs alle moeilijke en kwetsbaarste zaken, namelijk de incidenten, met elkaar te delen. Om daar vervolgens van elkaar van te kunnen leren.’

Extra bijzonder is dat alle uitkomsten daarover nu in een training zijn vormgegeven. Daarmee is een link gelegd tussen het onderzoek en de praktijk en kunnen medewerkers van de Rooyse Wissel ook daadwerkelijk getraind worden in forensische scherpte.

Kracht van de Rooyse Wissel

‘Maar het was natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn’, bekent Hyacinthe. ‘Er waren ook een aantal uitdagingen waar we als Rooyse Wissel mee te kampen hadden. Een verloop van medewerkers in alle clusters en het rondkrijgen van de roosters was en blijft een hele opgave. Maar we zijn ervan overtuigd dat we hier met elkaar uitkomen.’

Michiel en Hyacinthe benadrukken allebei het belang van vooruitstrevende zorg en duurzame bedrijfsvoering bij de Rooyse Wissel, ondanks onzekere politieke en personele uitdagingen.

‘Dat alles kunnen we samen realiseren’, zegt Hyacinthe. ‘Als we samen scherp zijn. Maar wél vanuit onze eigen kracht. De kracht van de Rooyse Wissel die onlosmakelijk verbonden is met een open manier van werken en wederzijds vertrouwen.’

Lees hier meer over onze resultaten, ontwikkelingen, feiten en cijfers uit 2023. 

Lees ook


Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details