De Rooyse Wissel
Nieuws

"Je raakt toch verknocht aan zo'n beestje"

17-07-2017

De afgelopen weken trainden zes patiënten van de Rooyse Wissel zes asielhonden, onder begeleiding van de organisatie Dutch Cell Dogs. De asielhonden zijn vaak mishandeld of verwaarloosd en hebben daardoor aanpassingsproblemen. Door de honden te trainen, hebben ze een grotere kans op een nieuw thuis. De patiënten leren door het project verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen voor een ander. Inmiddels is één van de getrainde honden al geplaatst in een nieuw gezin. 

Veel belangstelling
Patiënten die mee wilden doen aan het project konden zich aanmelden. Voorwaarden voor deelname: een goede conditie, het project helemaal kunnen afronden en geen wisseling van medicatie in de trainingsperiode. Maximaal zes patiënten konden deelnemen aan het project. De belangstelling was zó groot, dat er uiteindelijk moest worden geloot. De trainers van Dutch Cell Dogs zorgden vervolgens voor een goede match tussen hond en patiënt.

Trouw naar alle trainingen
De trainingen vonden plaats op het sportveld van de kliniek. Patiënten raakten steeds meer vertrouwd met ‘hun’ hond en bezochten trouw alle trainingen. De honden worden getraind door te belonen. Patiënt ‘Dirk’: “We hadden allemaal een klikker. Als de hond iets goed deed, klikten we met de klikker en gaven we een brokje. De honden leren zo om te luisteren.”

De slotdemonstratie op 10 juli was spannend, voor de honden én de patiënten. “Het is toch spannend: reageert de hond zoals altijd? Of toch niet? Gelukkig pakte het goed uit en heb ik mijn diploma gekregen,” aldus Dirk. "De laatste trainingsdag was moeilijk. Je raakt toch verknocht aan zo’n beestje. Mijn hond is al in een nieuw gezin geplaatst. Ik hoop dat het nieuwe baasje verder gaat waar ik gebleven ben.”

Door de Universiteit van Amsterdam wordt onderzoek gedaan naar het project. Patiënten van de Rooyse Wissel doen mee aan het onderzoek, net als een controlegroep. Onder meer op basis van de uitkomsten van het onderzoek bepalen we of het project een vervolg krijgt.