‘Resocialisatie is een lastige fase’

‘Als ambulant sociotherapeut van de Rooyse Wissel begeleid ik patiënten die in hun resocialisatiefase, de laatste fase van de behandeling, zitten. Ze wonen dan vaak al buiten de kliniek. Resocialisatie is een lastige fase, omdat patiënten dan beseffen dat de wereld buiten de tbs-kliniek moeilijker is dan verwacht. Ik ondersteun hen in deze fase op verschillende manieren om hun leven buiten de kliniek goed op de rit te krijgen. Bijvoorbeeld door te helpen met hun financiën en te ondersteunen bij andere dingen waar ze tegenaan lopen in dit stadium. Eenzaamheid is bijvoorbeeld een veel voorkomend probleem.

Resocialisatie is een lastige fase, omdat patiënten dan beseffen dat de wereld buiten de tbs-kliniek moeilijker is dan verwacht.

Iva Janssen

In deze functie werk je heel zelfstandig en moet je goed risico’s kunnen inschatten: wat kun je een patiënt al wel of niet toevertrouwen? Waar zitten de risico’s en hoe uiten die zich? Stukje bij beetje leg je steeds meer verantwoordelijkheid bij een patiënt neer. Op die manier borduren wij voort op het werk van de sociotherapeut op de afdeling, die de patiënt nieuw gedrag heeft aangeleerd. Wij zorgen ervoor dat de patiënt dit nieuwe gedrag zelf in stand houdt. Uiteindelijk moet hij het immers helemaal zelf kunnen, zonder ons. En dat blijft spannend, zowel voor ons als voor hemzelf.

Ik vind het belangrijk om vooral heel eerlijk te blijven tegen patiënten. We verwachten een hoop van hen, dus geef ik graag openheid van zaken. Iedere dienst die ik draai, spreek ik zo’n drie tot vier patiënten. Ik ga op bezoek en voer controles uit, zoals kamercontroles, alcoholcontroles en drugscontroles. Ook eventueel internet- en telefoongebruik en de financiën van patiënten worden gecheckt. Is er iets niet in de haak, dan spreek ik de patiënt hierop aan. Soms krijgt zo’n bezoek een wending die je aanvankelijk niet verwachtte. Dan moet je snel en flexibel kunnen schakelen. Met de juiste woorden of door even niks te zeggen en de patiënt zelf na te laten denken over zijn gedrag.

Het geeft enorm veel voldoening als je ziet dat de therapieën op de Rooyse Wissel hun vruchten hebben afgeworpen en als je constateert dat de patiënt zichzelf goed heeft leren kennen en deze kennis ook toepast. Wij doen er, samen met maatschappelijk werk en de naaste familie, alles aan om de patiënt zo goed en veilig mogelijk te laten landen in de echte wereld. Dat is waardevol werk.’

Lees ook


Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Devad

Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Rocco

Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details