Rooyse Wissel een jaar rookvrij

Rooyse Wissel gunt iedereen een gezonde leef- en werkomgeving en heeft een voorbeeldfunctie als het gaat om gezond gedrag. Niet alleen richting onze patiënten en cliënten, maar ook naar onze bezoekers, collega’s, samenwerkingspartners én de samenleving. Daarom zijn sinds 1 oktober 2021 alle gebouwen en terreinen van Rooyse Wissel rookvrij. Medewerkers roken niet tijdens hun werktijd. Voor patiënten gelden een aantal uitzonderingen.

Rookvrije Rooyse Wissel

Het afgelopen jaar zijn collega’s en patiënten zo goed mogelijk ondersteund om zich te kunnen conformeren aan rookvrij. Denk hierbij aan het verschaffen van de juiste informatie, doorverwijzingen naar experts en het bieden van een passend behandelaanbod. Daarnaast kunnen collega’s sinds kort twee keer per week binnenlopen bij het Steunpunt Rookvrij voor vragen, tips of om adviezen uit te wisselen met (rokende of gestopte) collega’s. Bijvoorbeeld over hoe zij rookvrij hun werkdag doorkomen.

Roken sterk verminderd

Het afgelopen jaar is het roken bij de Rooyse Wissel sterk is verminderd. Dat is een mooie eerste stap. Maar tegelijkertijd is het zetten van de volgende stap ingewikkeld. Met name omdat rookvrij worden echt een kwestie van een lange adem is. Het vraagt om een cultuurverandering waarbij roken niet meer onderdeel is van de zorg of om in contact te komen met een patiënt. Daarnaast maken het gebouw en de beveiliging het roken buiten het terrein van de organisatie gewoon lastig. En we zijn gebonden aan juridische kaders die niet altijd helpen bij het rookvrij maken. Het gesprek met medewerkers en patiënten over de volgende stappen is daarom cruciaal.

GGZ rookvrij in 2025

Roken is een ernstige verslaving. Nog altijd sterven er in Nederland ieder jaar meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Aan meeroken overlijden naar schatting tussen 2.000 en 4.000 mensen per jaar. Roken is daarmee de nummer één te voorkomen doodsoorzaak. In de zorg wordt nog steeds veel gerookt. Om dit te stoppen, heeft de Nederlandse GGZ op 31 mei 2017 de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’ getekend. Dit betekent dat de GGZ in 2025 geheel rookvrij zal zijn.

Lees hier het verhaal in dagblad De Limburger van 1 november 2022 over dit onderwerp.

Lees ook


Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details