Met gepaste trots presenteert de Rooyse Wissel vandaag haar jaarmagazine over 2022. Hierin geeft de Rooyse Wissel een unieke inkijk in de wereld van de forensische zorg. Boeiende interviews met onder andere medewerkers, patiƫnten, samenwerkingspartners, strafrechtadvocaat Job Knoester en podcastmaker Tom Veldhuijzen worden afgewisseld met een terugblik op 2022 en een duidelijke visie van de organisatie op de toekomst.
Het thema van dit jaar is vakmanschap. En dat is niet voor niets. De Rooyse Wissel investeert fors in het ontwikkelen en onderhouden van het vakmanschap van haar medewerkers. Hyacinthe van Bussel, algemeen directeur: āWe lanceerden in 2022, samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, onze eigen opleiding tot sociotherapeut en op dit moment hebben we maar liefst 100 collegaās die een opleiding volgen. Dat is bijna 15% van onze medewerkers. De opleidingen variĆ«ren van mensen die van carriĆØre switchen, tot Mboāers die een Hbo-opleiding volgen en hele specialistische opleidingen, zoals in ICT.ā
Forensisch expert
āHet was ook een lang gekoesterde wens van ons om een eigen plek te vinden om onze mensen op te leiden. Die hebben we nu eindelijk gevonden.ā vertelt Michiel Verhees, adjunct-directeur Behandeling & Zorg. āWe hebben inmiddels een eigen opleidingsinstituut in de steigers staan, waarin ervaren collegaās hun vakmanschap doorgeven aan een nieuwe generatie medewerkers. En dat moet ook als je je wilt profileren als dĆ© forensisch expert van Brabant en Limburg,ā vult Hyacinthe aan.
In de forensische zorg werd in 2022 systematisch gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van zorg. Er werd een landelijk kwaliteitskader forensische zorg vastgesteld. āHierin zijn afspraken gemaakt met het gehele forensische zorgveld. Hierin werken we gezamenlijk aan het verhogen van de kwaliteit en effectiviteit van de behandelingen met als doel: betere zorg en een veiliger samenlevingā, aldus Hyacinthe.
Ambitie voor 2024
āOnze ambitie om in 2024 de hele forensische keten in eigen beheer te hebben, staat op een haar na. We missen nog een voorziening voor verstandelijk beperkten op beveiligingsniveau 1. Hierover zijn we in gesprek met STEVIG,ā vervolgt Michiel. āOp de arbeidsmarkt hebben we genoeg uitdagingen. Beschikbaarheid van voldoende kwalitatieve medewerkers zijn voor ons een voorwaarde om nieuwe stappen te kunnen nemen. Meer en meer studenten kiezen voor een opleiding in deze sector. Voordat die op de arbeidsmarkt komen, duurt het natuurlijk nog wel even. Dus moeten we accepteren dat dit voor nu de nieuwe werkelijkheid is. En nadenken over slimme oplossingen. Zo zijn we bezig om te onderzoeken of we nieuwe patiĆ«nten via virtual reality kennis kunnen laten maken met de Rooyse Wissel. Als forensische sector mogen we weleens wat meer buiten onze muren kijken. Wat kunnen we leren van ChatGPT, big data, etc. Ja, daar hebben we als sector nog een wereld in te ontdekken en wellicht te winnen’, sluit Hyacinthe af.
Lees hier meer over onze resultaten, ontwikkelingen, feiten en cijfers uit 2022.