Rooyse Wissel publiceert jaarverslag 2021

Met gepaste trots presenteert de Rooyse Wissel vandaag haar jaarverslag over 2021. Hierin geeft het forensische psychiatrisch centrum een unieke inkijk in de wereld van de forensische zorg. Boeiende interviews met onder andere medewerkers, Reclassering, gemeente Sittard en patiënten worden afgewisseld met een terugblik op 2021 en een duidelijke visie van de organisatie op de toekomst.

Hyacinthe van Bussel, algemeen directeur, en Michiel Verhees, adjunct-directeur Behandeling & Zorg, blikken in het jaarverslag terug op 2021. ‘Onze Forensische High & Intensive Care (FHIC) ging in 2021 open. En dat was best spannend. We hadden op de tekentafel alles bedacht. Nu moest blijken of dit in de praktijk ook zou werken’, vertelt Hyacinthe. Ook de Forensische Psychiatrische Kliniek (FPK) draait nu ruim een jaar. Hier verblijven patiënten met psychiatrische problematieken en allerlei verschillende strafrechtelijke titels. Dat kunnen dus ook andere titels zijn dan tbs. ‘Ik hoor in mijn kennismakingsgesprekken met patiënten dat ze zich op de FPK heel erg welkom voelen. Dat is fijn om te horen,’ vertelt Michiel.

Open communicatie

Michiel vervolgt: ‘Waar ik trots op ben, is de opening van de Schakel in Sittard. Hier bieden we, in samenwerking met STEVIG, forensisch begeleid en beschermd wonen aan. De cliënten hebben, naast een lager IQ, bijkomende psychiatrische en/of gedragsproblemen en een strafrechtelijke titel. Ze zitten in de laatste fase van hun terugkeer naar de maatschappij. En hebben daarbij begeleiding nodig. Wat mooi is om te zien hoe de gemeente en buurt is omgegaan met hun komst. Er was en is veel contact en open communicatie’. Michiel vertelt in het jaarverslag ook over de plannen van de Rooyse Wissel voor 2022: ‘Ambulant behandelen in Roermond gaat verhuizen naar een andere locatie. Een plek waar gemakkelijk de samenwerking kan worden gezocht met het Veiligheidshuis en Reclassering.’

Forensische keten in eigen beheer

Hyacinthe vervolgt: ‘In samenwerking met Jessica Villerius, bekend documentairemaakster, gaan we in 2022 een documentaire maken. Centraal staat: Je tbs zit er op, en dan? Hoe keer je terug naar de maatschappij? En wat komt daarbij kijken? Deze documentaire wordt in 2023 uitgezonden door KRO NCRV. Ook werken wij vanaf januari 2022 intensief samen met Vincent van Gogh op de FPA en FTU. Hierdoor wordt de doorstroom van de forensische cliënt geoptimaliseerd. Daarmee komen we weer een stapje dichter bij het verwezenlijken van onze missie voor 2024 ‘de hele forensische keten in eigen beheer’. Van klinisch behandelen, ambulant  behandelen  tot  begeleid  wonen’. ‘Wat we nog missen is een langdurige resocialisatie op beveiligingsniveau 1 voor cliënten met een verstandelijke beperking. Daarover zijn we in gesprek met Dichterbij. Deze afdeling moet er dit jaar komen. Ja, en dan hebben we, zowel voor onze patiënten als onze collega’s, echt iets unieks in Nederland’, sluit Michiel af.

Lees hier meer over onze resultaten, ontwikkelingen, feiten en cijfers uit 2021. 

Lees ook


Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details