De Rooyse Wissel
Nieuws

Signalen van relatie tussen medewerker en patiënt

Er zijn signalen bij ons binnengekomen dat er sprake zou zijn van een relatie tussen een van onze medewerkers en een patiënt. Binnen onze organisatie is integriteit van essentieel belang en grensoverschrijdend gedrag tolereren we niet. Als er signalen in die richting zijn, nemen we die zeer serieus. We zoeken daarom op dit moment uit wat er precies aan de hand is. Als onze vermoedens worden bevestigd, doen we aangifte bij de politie. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn door ons geïnformeerd.

De betreffende medewerker is zolang het onderzoek loopt op non-actief gesteld.

De veiligheid en de kwaliteit van de zorg en behandeling in een kliniek als de Rooyse Wissel zijn voor een groot deel afhankelijk van het gedrag en de houding van medewerkers. We besteden hier veel aandacht aan, dat begint al bij de sollicitatieprocedure. Bij alle medewerkers wordt een antecedentenonderzoek uitgevoerd. Integriteit en afstand en nabijheid zijn in ons werk terugkerende onderwerpen van gesprek. Collega’s hebben richting elkaar een signaleerfunctie. Soms heeft iemand zelf niet door dat hij/zij de grens overschrijdt.

(Seksuele) relaties tussen medewerkers en patiënten zijn ontoelaatbaar. Doorgaans volgt dan (als uit onderzoek inderdaad blijkt dat er sprake is van een relatie) een ontslagprocedure voor de betrokken medewerker.