Vasten tijdens de Ramadan in een forensisch psychiatrische kliniek

Vorige week ging de Ramadan van start. Ook in de kliniek in Oostrum doen patiënten mee aan de vastenmaand. De ramadan is natuurlijk bij uitstek een maand van het samen zijn. Bijvoorbeeld de samenkomst van familie en vrienden bij het afbreken van het vasten aan het einde van de dag. In de kliniek ontbreekt dit sociale aspect en moet de patiënt de vastenmaand juist veelal in eenzaamheid doorbrengen. Hoe is het dan: vasten in een forensisch psychiatrische kliniek? Eén van de patiënten vertelt.

“Soms is het wel moeilijk: je ziet de andere patiënten eten, drinken en roken en dat is zwaar. Maar ik heb er zelf voor gekozen en het maakt me dan alleen maar sterker. En ik vind het fijn om met miljoenen andere moslims in de wereld mee te doen aan de Ramadan. Het schept een band.”

“En gaat eigenlijk tot nu toe wel goed. De eerste dagen waren zwaar: ik voelde me leeg in mijn hoofd en verzwakt in mijn lichaam, maar nu gaat het goed.”

“Als de zon onder is, dan mag ik weer eten. Ik begin dan vaak met het eten van wat dadels en ik drink wat water. Daarna eet ik hetzelfde eten als de andere patiënten op mijn afdeling. Ze bewaren wat voor me en dat warm ik dan op na zonsondergang. Als ik daarna nog honger heb, dan pak ik nog een kop soep of een broodje en ik drink wat water.”

“Op donderdagavond is er altijd een gebedsdienst hier in de kliniek. Dan breken we, als de zon onder is, samen het vasten. Dat is wel een mooi moment dat je dan samen bent”.

Lees ook


Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details