De Rooyse Wissel
Nieuws

Werken vanuit een ander perspectief: Daniëlle is ervaringsdeskundige bij de Rooyse Wissel

18-03-2019

Sinds enkele maanden heeft de Rooyse Wissel een ervaringsdeskundige in dienst. Bij andere organisatieonderdelen zoals polikliniek de Horst en de ForFACT-teams was dit al een gebruikelijke functie. Maar binnen de kliniek en de regionale instellingen voor begeleid wonen (RIBW) is deze nieuw. Dat is voor iedereen even zoeken, op de eerste plaats voor Daniëlle Steunenberg zelf. “Ik werk voor de resocialisatieafdeling en voor de RIBW’s. Collega’s en patiënten weten me steeds beter te vinden. En dat is goed. Want juist door mijn ervaring enerzijds en mijn deskundigheid anderzijds, kan ik in een moeilijke of onzekere situatie soms vanuit een ander perspectief kijken. Dat kan helpend zijn voor mijn collega of voor de patiënt.

Als jonge meid wilde Daniëlle advocaat worden. Maar het leven liep anders. Door verslavingsproblematiek verloor ze alle grip en kwam ze vast te zitten in patronen die lastig te doorbreken waren. Goede behandeling in een forensisch psychiatrische kliniek zorgde uiteindelijk voor een ommekeer. “Dat traject was super intensief, maar ik ben nog altijd dankbaar voor de hulp die ik daar kreeg. Natuurlijk moet je zelf willen; je moet het uiteindelijk zelf doen en sterk zijn in moeilijke periodes. Maar je hoeft het niet alléén te doen. Dat is een belangrijke boodschap die ik in mijn werk ook graag uitdraag.”

Rode draad
Daniëlle kan zich als geen ander verplaatsen in forensische patiënten. Ze wéét hoe het is en hoe het kan voelen. “Ik denk dat je als ervaringsdeskundige veel verschillende mensen kunt ondersteunen, ongeacht de aard van het probleem. Het gaat erom dat je ‘vastzit’ in een situatie. Dat is de rode draad: het ‘vastzitten’. Of dat nu letterlijk is (bijvoorbeeld in detentie) of figuurlijk: vastzitten in een verslaving, vastzitten in een slecht huwelijk, vastzitten in een voor je gevoel uitzichtloze situatie of in patronen die niet te doorbreken lijken. Ik wil graag mensen ondersteunen om daaruit los te komen. En de eerste vragen die ik daarbij stel zijn: wie ben je, wat wil jij en wat heb je daarvoor nodig? Welke talenten wil je ontwikkelen? Om vervolgens samen te kijken hoe ik daarbij kan ondersteunen. Dat kan op allerlei manieren: een luisterend oor bieden, de mogelijkheid om te ‘ventileren’, eventuele eenzaamheid doorbreken, begrip tonen, samen bouwen aan een netwerk.”

Deskundig
Om ervaringsdeskundige te kunnen zijn, moet je niet alleen ervaring hebben. Je moet ook aantoonbaar deskundig zijn. Daniëlle heeft daarom eerst de Markieza ARIE-opleiding gevolgd. Het werk als ervaringsdeskundige bleek haar op het lijf geschreven. “Het beviel zo goed dat ik besloot verder te gaan studeren. Ik volg nu bij Fontys de Associate degree Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn. Heel leuk, maar ook wel pittig. Sowieso om na vijf jaar in het veld weer deeltijd in de schoolbanken plaats te nemen. Daarbij krijg je soms ook lesstof die niet altijd bruikbaar is in mijn werkomgeving.”

Ambitie
“Ik werk graag bij de Rooyse Wissel. Het is een ambitieuze organisatie met veel professionaliteit en fijne collega’s. Ik draag daar graag aan bij. Als ervaringsdeskundige kun je steunend zijn in alle fases van de behandeling. Vaak zie je in het begin bijvoorbeeld weerstand. Dat is begrijpelijk, maar ook zonde. Ik wil patiënten laten inzien dat ze zichzelf tekort doen als ze onvoldoende gebruikmaken van de deskundige behandeling en begeleiding die geboden wordt. Ik weet zelf hoe waardevol en life changing die kan zijn. En aan het eind van het traject – of dit nu kort of lang geduurd heeft – is er onzekerheid: kan ik het wel? Kan ik terug die maatschappij in? Juist in die fase begeleid ik nu mee de patiënten. Ik wil ze dat extra steuntje geven: ‘je kunt het. En ook als je hier weg bent geldt: je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Je mag om hulp vragen’."