VRAPT

Virtual Reality Agressie Preventie Training

Veel mensen die in een forensisch psychiatrisch centrum verblijven hebben hun agressie niet onder controle of zijn slachtoffer van agressie. Het gaat hierbij om fysieke, psychologische en verbale agressie. Bij VRAPT lieten we tbs-patiënten verschillende scenario’s oefenen in een driedimensionale virtuele omgeving, zodat ze leren adequater om te gaan met hun reactieve agressie en impulsen.

Het doel van deze studie was om te onderzoeken of deze Virtual Reality Agressie Preventie Training (VRAPT) ervoor zorgde dat mensen meer controle kregen over hun eigen agressie en agressie van anderen kunnen afwenden. Om te bepalen of VRAPT werkte, werden twee groepen met elkaar vergeleken: een interventiegroep en een controlegroep. Waarbij voor de eerste groep VRAPT gelijk werd ingezet naast de behandeling, kwam de tweede groep op een wachtlijst voor VRAPT; de tweede groep volgde alleen de reguliere behandeling. 

Dit onderzoek was onderdeel van het promotie onderzoek van Stéphanie Klein Tuente die verbonden is aan het UMC Groningen en FPC Dr. S. van Mesdagkliniek. 

Publicaties

Klein Tuente, S., Bogaerts, S., Bulten, E., Keulen-de Vos, M.E., Vos, M., Bokern, H., van IJzendoorn, S., Geraets, C.N.W., & Veling, W. (2020). Virtual Reality aggression prevention therapy (VRAPT) versus waiting list control for forensic psychiatric inpatients: a multicenter randomized controlled trial. Journal of Clinical Medicine, 9, 2258. doi:10.3390/jcm9072258

Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details