Forensische scherpte voor professionals

Een eendaagse training over forensische scherpte, de randvoorwaarden ervan, het belang van het eigen onderbuikgevoel en bewustzijn over de eigen keuzes in je werk en de mogelijke effecten ervan.


In 2025 organiseert de Rooyse Wissel zes keer de eendaagse training ‘Forensische scherpte voor professionals’. Lees hier meer informatie over de training en meld je aan!

“Forensische scherpte is bewustzijn van de patiënt, van zijn of haar stoornis en de forensische setting. Het is het kunnen herkennen van zelfs subtiele signalen van mogelijke escalatie, het eigen onderbuikgevoel, de capaciteit om hierover met collega’s te communiceren, de bereidheid om te handelen wanneer nodig, en de realisatie dat dit in zichzelf ook een effect op de patiënt kan hebben (Clercx et al., 2020).”

Het belang van forensische scherpte

Binnen de GGZ heeft de forensisch psychiatrisch professional een bijzondere rol: het beveiligen van de samenleving én het verlenen van zorg aan de patiënt of cliënt. De term ‘forensische scherpte’ ontstond het afgelopen decennium na meerdere incidenten, met als keerpunt de casus ‘Michael P.’. Echter, ook vóór die tijd was ‘forensische scherpte’ een belangrijk thema. De forensische zorg was toen immers ook niet vrij van incidenten. Sindsdien wordt de term veelvuldig gebruikt door professionals, beleidsmakers en instanties zoals de Inspectie J&V en de OVV. ‘Forensische scherpte’ wordt regelmatig genoemd als mogelijke oorzaak in onderzoeken naar incidenten. Het wordt gezien als een kerncompetentie voor alle professionals in direct contact met patiënten of cliënten, ongeacht hun functie.

De training ‘Forensische scherpte voor professionals’

De training duurt één werkdag en wordt gegeven door twee professionals. De training bestaat uit een theoretische inleiding (+/- 1 uur) maar is vooral praktisch ingericht en bestaat grotendeels uit oefeningen. Door deze training te volgen krijg je meer kennis van (de randvoorwaarden van) forensische scherpte en het belang van eigen onderbuikgevoel, en word je je bewuster van je eigen keuzes in je werk en de mogelijke effecten daarvan.

Voor wie is de training?

Deze training is geschikt voor alle professionals in het primair proces, zowel in een klinische behandelsetting als professionals die in het ambulante forensische veld werken. Dit zijn bijvoorbeeld sociotherapeuten (in opleiding), carrièreswitchers, psychologen, vaktherapeuten, maatschappelijk werkers, zorgondersteuners, senioren van dienst en zorgbeveiligers, ambulant werkers, FACT team medewerkers, medewerkers van reclassering, woonbegeleiders, verpleegkundigen etc.

Ontwikkelaars en trainers

De training “Forensische scherpte voor professionals” is ontwikkeld door Dr. Maartje Clercx en Drs. Joyce Brenkman, beiden werkzaam bij de Rooyse Wissel, een expertisecentrum voor forensische zorg. Dr. Clercx promoveerde op forensische scherpte en is coauteur van de module hierover in de leerlijn van GGZ Ecademy. Zij is ook auteur van de meest gebruikte Nederlandse definitie van forensische scherpte. Drs. Brenkman is GZ-psycholoog en hoofd behandeling, met jarenlange ervaring en een sterke focus op forensische scherpte als kerncompetentie.

De training wordt verzorgd door Clercx, Brenkman en/of (een) andere ervaren professionals van de Rooyse Wissel. Alle trainers zijn geschoold door de ontwikkelaars en brengen ruime ervaring in forensische patiëntenzorg mee, met speciale aandacht voor forensische scherpte.

Data en aanmelden

Rooyse Wissel Academie – Franklinstraat 1 in Oostrum (maximaal 18 deelnemers, vol = vol)

Meeting Center La Vie – Sint Jacobsstraat 61 in Utrecht (twee groepen van 30 deelnemers, in totaal maximaal 60 deelnemers, vol = vol)

Kosten en accreditatie

Deelname aan deze training kost €375,-. Dit is inclusief lunch.

Accreditatie is aangevraagd. De verwachting is dat je 6 studiepunten ontvangt voor het volgen van deze training.

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op via opleidingen@derooysewissel.nl.

Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details