Forensische High & Intensive Care

Forensische High & Intensive Care is een manier van werken waarbij de behandeling, begeleiding en veiligheid kan worden opgeschaald op het moment dat dat écht nodig is

“Wat ik misschien nog wel het ergste vond is het separeren zelf. Je wordt gedragen, je voelt je zo machteloos. Ik kreeg dan ook nog medicatie toegediend, dan staan ze met z’n twintigen om je heen terwijl je broek wordt uitgetrokken. Dat geeft zoveel schaamte. Ik ben blij dat ik mee heb kunnen werken aan dit project omdat ik denk dat het anders kan en moet. Want toen ik agressief was, tja, dan snap ik dat je niet heel dicht bij mij komt zitten, want dat is onveilig. Maar in je woorden en in je bejegening kun je wel minder afstandelijk zijn. Dan voel ik me minder eenzaam.”

bron Werkboek FHIC

Separeren is een ingrijpende ervaring. Het behandeltraject komt tijdelijk stil te liggen. De behandelrelatie is beschadigd en het risico op terugval is aanzienlijk. Ook collega’s voelen zich onveiliger, omdat patiënten fysiek en agressief kunnen worden. Om deze redenen is, in navolging van de ontwikkeling en implementatie van het High & Intensive Care (HIC) model in de reguliere GGZ, binnen de forensische zorg gestart met de ontwikkeling van een Forensische High & Intensive Care (FHIC).

Wat is een Forensische High Intensive Care?

FHIC is een manier van werken waarbij de behandeling, begeleiding en veiligheid kan worden opgeschaald op het moment dat dat écht nodig is. Het is een afdeling waar tijdelijke zorg wordt gegeven aan patiënten die in crisis zijn. Zonder het reguliere behandeltraject te onderbreken. Door meer in contact te zijn met de patiënt kan zorg geboden worden die nodig is. Daarmee waarborgen we de continuïteit van de zorg en blijft ook de behandelrelatie in tact. Patiënten kunnen hierdoor mogelijk sneller terugkeren naar de maatschappij en medewerkers hebben een groter gevoel van veiligheid.

In deze video wordt het FHIC-gedachtegoed toegelicht: 

18:05

FHIC & de Rooyse Wissel

De Rooyse Wissel is in 2019 gestart met het implementeren van het FHIC-gedachtegoed. Bijvoorbeeld door deuren en wanden van de separeerruimtes een zachtere kleur te geven. Dit om de sfeer wat te verzachten. Ook proberen medewerkers, binnen de mogelijkheden die er zijn, nu al zoveel mogelijk contact te zoeken tijdens het separeren. Hierdoor weten we beter wat de patiënt nodig heeft om weer terug te kunnen naar zijn eigen afdeling. Dat was in het begin wennen, maar het effect is merkbaar. Separaties worden minder snel ingezet of zijn van minder lange duur.

Eerste FHIC in Nederland op beveiligingsniveau 4

Rooyse Wissel beschikt over de eerste FHIC in Nederland op beveiligingsniveau 4. Daar zijn we trots op! Een uniek gebouw met een nieuwe manier van werken. In deze FHIC zijn 4 extra beveiligde kamers en 6 high/medium care kamers.

Aandacht van de media

Op 3 juli 2020 werkte onze collega Angelique Moonen mee aan een interview voor De Limburger. Zij vertelt daarin vol enthousiasme over FHIC en de nieuwe manier van werken bij de Rooyse Wissel. Angelique: “Door meer en beter contact kunnen we patiënten veel beter in de gaten houden, beter inspelen op wat ze nodig hebben en sneller ingrijpen als het nodig is.”

Het gedachtegoed van de Forensische High & Intensive Care (FHIC) is ontwikkeld in samenspraak met het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie.

Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details