Hyacinthe van Bussel op Radio 1: “We moeten terug naar gesloten, gestructureerde verblijfsplekken”

Wij hebben bij de Rooyse Wissel in de kliniek geen enkel vrij bed meer. Sterker nog; in alle Nederlandse tbs-klinieken zijn alle bedden gevuld. En dan staan er nog 150 mensen op de wachtlijst die in de PI wachten op een plek in een kliniek.”


Het zijn uitspraken van directeur Hyacinthe van Bussel van de Rooyse Wissel. Hyacinthe spreekt in de uitzending van Nieuws en Co op Radio 1 met presentatrice Dieuwke Teertstra over de uitdagingen voor het tbs-systeem als het gaat over capaciteit en de in-, door en uitstroom. Dit naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf van woensdag 27 december. Daarin schrijven journalisten Valentijn Bartels en Mick van Wely dat Nederland kampt met ‘overvolle gevangenissen en tbs-klinieken’. En dat klopt.

“Oorzaak is dat we zien dat er steeds meer tbs-maatregelen opgelegd worden sinds 2018. Daarnaast is de behandelduur langzaam aan het oplopen omdat het voor ons ontzettend moeilijk is om onze patiënten door te plaatsen. Zij wachten op bedden in een GGZ-instelling of instelling voor mensen met een verstandelijk beperking. Die zitten ook vol. Wat mij betreft moeten we terug naar meer gesloten, gestructureerde verblijfsplekken. Die zijn in de laatste jaren in de reguliere GGZ gehalveerd. Wij hebben een uitbreiding van een dergelijke omgeving nodig om een groep patiënten te kunnen laten wonen.”

Bekijk en beluister hier het hele item op de website van Radio 1.

Lees ook


Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details