Lancering campagne ‘Het gezicht van tbs’


Moordenaars, verkrachters of nog erger. Dat is vaak het beeld dat mensen hebben bij tbs-patiënten. Iemand is meer dan zijn of haar delict. In de tbs wordt hard gewerkt aan herstel, voor een veilige terugkeer in de samenleving. Hoe dit vanuit de ogen van een tbs-patiënt eruitziet, wordt duidelijk in de campagne ‘Het gezicht van tbs’ die op 8 januari 2024 wordt gelanceerd door Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en TBS Nederland.

Tbs-patiënten vertellen hun verhaal
In ‘Het gezicht van tbs’ staan de verhalen van vijf fictieve tbs-patiënten centraal. Zij krijgen een gezicht via de verhalen van Mike, Andey, Eva, Anton en Gé. Ze worden voorgesteld in een animatie. En je leert meer over hun achtergrond, delict en behandeling via de verhalen en podcastafleveringen. Bij elke tbs-patiënt wordt hun verhaal ondersteund met cijfers en informatie. De campagne is te vinden via www.hetgezichtvantbs.nl.

Doel van de campagne
Met ‘Het gezicht van tbs’ dagen we mensen uit om zich meer te verdiepen in een tbs-patiënt en in tbs. Uit respect voor slachtoffers en/of nabestaanden en ter bescherming van de tbs-patiënt wordt er extern nooit ingegaan op de delicten die een tbs-patiënt heeft gepleegd. Via deze verhalen krijgen ze een gezicht. De vijf fictieve personen belichamen namelijk de vijf meest voorkomende tbs-patiënten die momenteel in de tbs-klinieken verblijven. Zij vertellen wie zij zijn, wat zij in het verleden hebben meegemaakt, over wat ze hebben gedaan en waarom. Maar ook over hoe zij de behandeling in een tbs-kliniek ervaren. Dit alles om meer kennis en een beter beeld te krijgen van tbs-patiënten en de behandeling

Podcast

Animatie

Lees de fictieve verhalen van de patiënten

MIKE

Zijn vader zat veel in de bajes, zijn moeder was verslaafd. Van jongs af aan voedt Mike zichzelf op. Op zijn 15e krijgt hij voor het eerst te maken met Justitie. Nu – 22 jaar later – is hij klaar voor een leven buiten de tbs-kliniek. Lees meer.

GE

Dat Gé gevangenisstraf kreeg, snapte hij ergens wel. Hij had iets gedaan wat niet mocht. Maar tbs met dwangverpleging? Die jongens hadden misschien niet gevraagd om zijn aanrakingen, maar geklaagd hadden ze ook niet. Lees meer.

ANTON

Na zijn gevangenisstraf verruilt Anton de kale cel voor een gemeubileerde kamer met eigen sanitair. In de tbs-kliniek móet hij over zichzelf praten. Over zijn obsessie met seks, zijn vrouwbeeld en de verkrachtingen waarvoor hij is veroordeeld. Lees meer.

EVA

Nadat haar man ervandoor gaat met een ander, raakt Eva in een diepe depressie. In een roes verstikt haar twee kinderen. In de tbs-kliniek gaat ze de confrontatie aan met zichzelf. Nog altijd zijn er dagen waarop ze niet weet hoe ze verder moet. Lees meer.

ANDEY

De aanval is de beste verdediging, vond Andey in zijn jeugd. Als een schuldeiser blijft zeuren, neemt hij zijn pistool mee. Hij doodt de man met voorbedachten rade. Dat oude leven is nu voltooid verleden tijd. Andey gaat voor een huisje-boompje-beestjebestaan. Lees meer.

Lees ook


Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details