Minister Dekker opent nieuwbouw de Rooyse Wissel

De nieuwbouw van de Rooyse Wissel is op 8 december officieel geopend door de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker. Ruim 400 kijkers zagen via YouTube hoe de minister aan Hyacinthe van Bussel de sleutel van het nieuwe gebouw overhandigde. Hiermee werden de deuren van nieuwe FPK en de eerste nieuw gebouwde FHIC op beveiligingsniveau 4 in Nederland door de algemeen directeur van de Rooyse Wissel officieel geopend.

State of the art gebouw

Op 7 mei van dit jaar werd de eerste steen voor de nieuwbouw gelegd. Nu, na maanden hard werken, staat er een prachtig state of the art innovatief gebouw. In het gebouw is plek voor drie FPK-afdelingen en een FHIC, voorzien van de nieuwste technologieën en gebaseerd op de uitgangspunten van healing environment. Dit laatste wil zeggen dat het gebouw op zichzelf bijdraagt aan het herstel van de patiënten. Dat is onder andere terug te zien in het kleur- en materiaalgebruik en de ronde vormen. In verband met de huidige coronarichtlijnen ging de nieuwbouw op 8 december op eenmalige en unieke wijze virtueel in première. Dit is terug te kijken via: https://youtu.be/46kCVvUkwB4. Vanaf medio december worden de eerste patiënten welkom geheten.

In crisis

De FHIC is een plek waar de behandeling, begeleiding en veiligheid kan worden opgeschaald op het moment van ontregeling of ernstig verstorend gedrag. De FHIC is daarmee een afdeling waar tijdelijke zorg wordt gegeven aan patiënten die in crisis zijn. Deze afdeling is uniek in Nederland en de eerste op dit beveiligingsniveau. De Rooyse Wissel gaat hier werken volgens de nieuwste inzichten waarbij wordt uitgegaan van veiligheid door in contact te blijven in plaats van het separeren van patiënten en daardoor uit contact te gaan. Er kan daardoor intensievere zorg geboden worden. Hiermee wordt tevens de veiligheid voor patiënten en medewerkers verhoogd.

Een veilige maatschappij 

Vandaag werkt de Rooyse Wissel met één naam en een heldere boodschap ook aan het nieuwe gezicht van de organisatie: een brede forensische zorgspecialist in plaats van alleen een tbs-kliniek. De campagne ‘Jij. Wij. De maatschappij’ werd vol trots aan relaties en collega’s gepresenteerd. ‘Bij de Rooyse Wissel is tbs slechts een onderdeel van alles wat we aan forensische zorg bieden’, aldus algemeen directeur Hyacinthe van Bussel. De Rooyse Wissel bedient inmiddels een groot deel van de forensische zorgketen in eigen beheer. Van klinisch en ambulant behandelen, wonen & begeleiden tot werken & leren. ‘De drang om die hele keten te bedienen, komt voort vanuit ons doel de maatschappij veiliger te willen maken. We leven immers zelf ook in die maatschappij’, aldus van Bussel.  

Om te durven, moet je lef hebben 

Voor de Rooyse Wissel staat de patiënt als mens centraal. ‘We kijken niet naar hoe iemand is, maar naar wat iemand weer kan worden’, vertelt Michiel Verhees, adjunct directeur Behandeling & Zorg. Met ambulante behandeling voorkomt de Rooyse Wissel dat patiënten met een psychische stoornis, en/of een verstandelijke beperking en/of een verslaving een delict kunnen gaan plegen. Met werken & leren helpt de organisatie patiënten weer een bestaan in de maatschappij op te bouwen. Door ze een broodnodig vak en ritme en structuur te leren. Zo bouwt de Rooyse Wissel, stap voor stap, patiënten weer op tot het moment daar is om verantwoord terug te keren in de samenleving. ‘En als dat zo is, als ze aan het eind van hun tbs-maatregel zitten, dan willen we ze blijven monitoren. Dus niet uitzwaaien bij het hek, wel door ze op het terrein of elders onder onze begeleiding te laten wonen,’ vult Hyacinthe van Bussel aan. 

De buitenwereld naar binnen halen

De buitenwereld haalt de Rooyse Wissel rustig naar binnen. Hyacinthe: ‘Ja, we hebben beveiliging van het hoogste niveau. Maar soms gooien we de poorten open om kennis te laten maken met ons en ons werk. Dat doen we trouwens ook voor de media. Dat vergt enige moed, want we stellen ons kwetsbaar op.’ De ambitie van de Rooyse Wissel is dat er in de toekomst gepraat wordt over hoe belangrijk het werk van de organisatie is voor de maatschappij. Om dat te realiseren kiest de Rooyse Wissel voor een nieuw geluid. ‘Dat doen we onder de noemer van Jij.Wij.De maatschappij. En daar hoort ook een fris en eigentijds logo voor de Rooyse Wissel en de verschillende onderdelen bij’, vertelt Hyacinthe van Bussel. Dat betekent dat de onderdelen van de Rooyse Wissel een andere naam krijgen. Polikliniek de Horst en onze Forfact-teams gaan verder onder de naam Rooyse Wissel Ambulant behandelenRooyse Wissel Klinisch behandelen staat voor onze tbs-kliniek in Oostrum. Het Werkhuis heet voortaan Rooyse Wissel Werken & Leren en onze RIBW’s gaan verder onder de naam Rooyse Wissel Wonen & Begeleiden. ‘We bestaan dit jaar 20 jaar. 20 jaar geschiedenis. Boordevol mijlpalen om op terug te kijken. Maar vandaag zetten we een belangrijke stap in onze toekomst’, aldus een trotse Hyacinthe van Bussel. 

Over de Rooyse Wissel

Bij de Rooyse Wissel behandelen en verplegen we patiënten met ernstige psychiatrische problematieken. Dat doen we op basis van wederzijds vertrouwen. We hanteren een open manier van werken die ertoe bijdraagt dat patiënten op een veilige en verantwoorde manier terug kunnen keren in de samenleving. Daarbij kiezen we niet altijd voor de gebaande paden, maar tonen we lef op onverwachte momenten. Altijd met respect voor patiënt, medewerker en externe partners. Samen kunnen we ons doel bereiken: een maatschappij die veiliger is.

Jij. Wij. De maatschappij.

Lees ook


Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details