Online Festival Forensische Zorg 2021 een succes

Op dinsdag 26 januari vond het Festival Forensische Zorg 2021 plaats. Door de coronamaatregelen was deze editie online te volgen. De dag werd geopend met een welkomstboodschap van demissionair minister van Justitie en Veiligheid Sander Dekker.

Na de welkomstboodschap werd de dag geopend door een Talkshow in de stijl van een bruin café. Hierbij was ook algemeen directeur van de Rooyse Wissel Hyacinthe van Bussel te gast. Er werd uitgebreid gesproken over de impact van coronamaatregelen op de forensische zorg.

Presentaties en workshops

Daarna waren er inhoudelijk diverse bijdragen van allerlei partijen uit het veld. Zo vertelde het Pieter Baan Centrum over beroepsethische aspecten en gaven zij een inkijk in de dagelijkse werkwijze in het beoordelen van observandi. Er werden diverse Parels van het Kwaliteitsnetwerk FPC/K in de spotlight geplaatst. Jorge Chito ervaringsdeskundige deed zijn indrukwekkende verhaal. De Hogeschool Leiden verzorgde een presentatie over de invloed van coronamaatregelen op (het leefklimaat in) de forensische zorg en de Pompestichting vertelde meer over het provoceren van patiënten in een Virtual Reality omgeving. Ook werden bijzondere beelden getoond uit een documentaire over tbs.

Interessant was de bijdrage van oud-collega Ed Hilterman. Hij heeft voor het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP) onderzoek gedaan naar de publieke opinie. Hieruit kwam naar voren dat mensen vinden dat er harder gestraft zou moeten worden in de forensische sector. Femke den Besten van de Drs. S. van Mesdagkliniek vertelde meer over haar boek ‘Het begint voordat het gebeurt’. Ondanks het iet wat beperkte digitale format heeft iedereen al hun creativiteit benut om er een mooie, veelzijdige dag van te maken.

Onderzoek promovenda Maartje Clercx

Maartje Clercx, promovenda bij de Rooyse Wissel, vertelde over haar onderzoek naar forensische scherpte. Hierbij ontstond een leuke discussie in de chat over de invulling van forensische scherpte in de RIBW/MO zorg. Dit korte webinar van 15 minuten ging over de eerste resultaten uit het onderzoek, en kun je hieronder terugkijken.

Meedoen aan het onderzoek?

Voor dit onderzoek zoeken wij nog steeds professionals en teams die werkzaam zijn in de forensische psychiatrie met name naar diegenen die werkzaam zijn, op, of zeer nabij behandelafdelingen, die een online enquête willen invullen over forensische scherpte, persoonlijkheid en werkstress en symptomen van burn-out. We zoeken bijvoorbeeld sociotherapeuten/groepsleiders, managers en behandelcoördinatoren van behandelafdelingen. Ook ambulante professionals, of professionals met een (arbeids-)therapeutische functie nodigen wij van harte uit om mee te doen! Professionals in ondersteunende functies kunnen ook mee doen. Het duurt ongeveer 30 minuten om mee te doen. Het onderzoek is te vinden op https://nl.surveymonkey.com/r/BZV8S35

Heb je vragen of opmerkingen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Maartje Clercx op MClercx@derooysewissel.nl

16:47

Lees ook


Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details