Pilot bodyscan afgerond

In 2020 besloten de Rooyse Wissel en FPC Pompestichting te onderzoeken op welke wijze er maatregelen kunnen worden getroffen die het binnenbrengen van verboden goederen kunnen beperken. Een van de mogelijke maatregelen was het plaatsen van een bodyscan. In december 2021 startte de pilot. En duurde tot juni van dit jaar. Tijd om de balans op te maken. 

Vrijwillige basis
Het gaat dus om een proef van een half jaar waaraan twee tbs-klinieken in Nederland meedoen. De bodyscan is ook wel bekend van de personencontrole op luchthavens. Bij de Rooyse Wissel wordt de bodyscan ingezet bij patiënten die terugkeren van verlof of werk. Zij werken op vrijwillige basis mee aan een onderzoek in een bodyscan. Patiënten die hier niet aan mee willen te werken, worden gefouilleerd. Doel van de pilot is om te onderzoeken of met de bodyscan minder verboden spullen binnen worden gesmokkeld. Denk bijvoorbeeld aan drugs, telefoons, usb-sticks en sd-kaarten. Maar ook het steekproefsgewijs controleren van grote pakketten of bijvoorbeeld matrassen, kussens en krukjes.

Minder ingrijpend
De patiënten die terugkeren van verlof zijn dus niet verplicht mee te werken. Hyacinthe van Bussel, algemeen directeur van De Rooyse Wissel vertelt: ‘De meeste patiënten zijn enthousiast. Voor patiënten is de bodyscan minder ingrijpend dan fouilleren en in uitzonderingsgevallen toucheren. Patiënten die weigeren worden wel aan een fouillering onderworpen. Ook wordt regelmatig een drugshond ingezet. Door maximaal aan de buitenkant te controleren, kunnen we aan de binnenkant een veiliger behandelklimaat creëren.’

Belangrijkste resultaten
Voor de patiënt is de bodyscan dus een humanere manier van lichaam controle. Ook voor medewerkers is het minder ingrijpend, omdat er afstand kan worden gehouden. Dat is tevens een voordeel om de verdere verspreiding van Covid-19 te voorkomen. In totaal zijn er tijdens de duur van de pilot in de Rooyse Wissel 2.359 scans gemaakt. Twee maal werden daarbij verboden spullen gevonden. Hyacinthe vertelt: ‘Het is echt een vak om een scan goed te beoordelen. Training en ervaring zijn van belang. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je ziet.’

Wetswijziging
Oud-staatstaatssecretaris Fred Teeven onderzoekt op dit moment of het verplichten van het ondergaan van de bodyscan voor patiënten juridisch mogelijk is. Een wetswijziging is daarvoor noodzakelijk. ‘Collega’s en zakelijke bezoekers vallen niet in de scope. Voor bezoekers van patiënten, die soms ook verantwoordelijk zijn voor de smokkel van verboden spullen, kunnen in de toekomst wel andere regels gaan gelden’, legt Hyacinthe uit. Eind augustus wordt een besluit genomen over het definitief aanschaffen van de bodyscan.

 

Lees ook


Nieuws | Rooyse Wissel

Open Dag Regio, zaterdag 8 juni

Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details