Roken is een ernstige verslaving. Nog altijd sterven er in Nederland ieder jaar meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van (mee)roken. Roken is daarmee de nummer één te voorkomen doodsoorzaak. In de zorg wordt nog steeds veel gerookt. Om dit te stoppen, heeft de Nederlandse GGZ op 31 mei 2017 de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’ getekend. Dit betekent dat de GGZ in 2025 geheel rookvrij zal zijn.
Ook de Rooyse Wissel gunt iedereen een gezonde leef- en werkomgeving en heeft een voorbeeldfunctie als het gaat om gezond gedrag. Niet alleen richting onze patiënten en cliënten, maar ook naar onze bezoekers, collega’s, samenwerkingspartners én de samenleving. Onze eerste stap? Ervoor zorgen dat met ingang van 1 oktober 2021 de gebouwen en terreinen van Rooyse Wissel rookvrij zijn. We zijn daarmee één van de eerste forensische psychiatrische klinieken in Nederland die rookvrij wordt. Voor patiënten gelden een aantal uitzonderingen.
Wat betekent een rookvrije Rooyse Wissel?
Over het algemeen geldt dat er niet meer gerookt wordt op de terreinen en gebouwen van de Rooyse Wissel. In de kliniek maken we (vooralsnog) een uitzondering vanwege de gesloten setting. Hier mag alleen door patiënten gerookt worden op de:
- patio’s van afdelingen
- de eigen gesloten kamer (beveiligingsniveau 4)
We doen er alles aan doen om collega’s en patiënten zo goed mogelijk te ondersteunen om bijvoorbeeld tijdens het werken bij de Rooyse Wissel niet te roken. Denk hierbij aan het verschaffen van de juiste informatie, doorverwijzingen naar experts en het bieden van een passend behandelaanbod.