Virtual reality, mobiele apps en wearables gebruiken in de behandeling of begeleiding van een patiënt of cliënt? Ook wij gaan met de tijd mee en onderzoeken de mogelijkheden. Zo participeren we in een landelijke pilot voor een enkelband met gps-tracker en onderzoeken we de inzet van een alcoholmeter. Collega Aranea Bosch, Afdelingshoofd van onze preresocialisatieafdelingen, vertelt hier graag meer over.
Pilot Bodyscan
‘We zijn bezig met diverse pilots om te kijken hoe we nieuwe technologieën in kunnen zetten. Centrale vraag daarin is hoe een technologie bij kan dragen in het risicomanagement van onze patiënten en cliënten. Het doel van de behandeling is namelijk de kans op recidive zo klein mogelijk maken.’’, legt Aranea uit. Rooyse Wissel Klinisch behandelen is bijvoorbeeld met een pilot van de bodyscan gestart. Op de bodyscan is gemakkelijk te zien of iemand iets bij of in zich draagt op het moment van binnenkomst. Dit zorgt voor de mogelijkheid om fysiek afstand van iemand te kunnen houden en om ook in het lichaam te kunnen kijken.
Enkelband met gps-tracker
‘’Maar dat is niet het enige’’, vervolgt Aranea. ‘’We gebruiken technologische ontwikkelingen ook om in te zetten als extra controle wanneer patiënten bijvoorbeeld met verlof gaan. We werken al enige tijd met een enkelband met gps-tracker. Met deze enkelband kun je bijvoorbeeld bepaalde gebieden uitsluiten als iemand daar niet zou mogen komen. Op het moment dat iemand zich toch op die locatie bevindt krijgt de reclassering daar een melding van en worden wij ook gebeld. Ook zetten we dit in als extra controle op afspraakbetrouwbaarheid. Als iemand op verlof is geweest ontvangen we de dag daarna een overzicht van waar de patiënt is geweest en hoe lang. Dit overzicht gebruiken we in gesprekken met patiënten om te praten over de invulling van het verlof. We zijn ook aan het kijken naar een polsband met gps-tracker. Deze kunnen we als kliniek zelf uitlezen middels een mobiele app’’.
Mobiele app met gps-tracker
Er wordt op dit moment ook gewerkt aan een variant op de enkelband en de polsband. Aranea: ‘We zijn aan het onderzoeken of we alle patiënten met een verlofkader gebruik kunnen laten maken van een app op een smartphone met gps-tracker. Deze app volgt alle bewegingen tijdens een verlof. Ook dit is om de afspraakbetrouwbaarheid te controleren’’.
Alcoholmeter
Een andere pilot waar we in samenwerking met reclassering en vier andere tbs-klinieken aan meedoen is het gebruik van de Alcoholmeter. Patiënten waarbij alcoholgebruik een thema is, worden tijdens hun verlof een Alcoholmeter (Secure Continuous Remote Alcohol Monitoring) omgedaan die 24 uur per dag het alcoholpromillage meet. Deze Alcoholmeter is een enkelband. Een belangrijk voordeel van deze alcoholmetingen ten opzichte van bloed- urine- of blaastesten is dat elke 30 minuten objectieve data over de aanwezigheid van alcohol wordt gemeten. Andere testen zijn vaak een momentopname. Deze Alcoholmeter wordt voornamelijk ingezet bij patiënten die een transmuraal verlofkader hebben. Dit wil zeggen dat ze gedeeltelijk buiten de kliniek wonen. Op deze manier kun je het gedrag ook op afstand monitoren als je de patiënt niet meer de hele dag ziet.
Toekomst
De toepassing van de Alcoholmeter maakt – net als de enkelband – deel uit van een pilot die in 2019 is gestart en waarin het toepassen van moderne technologieën in de context van een effectieve behandeling in de tbs centraal staat. Er vindt bij elke individuele casus een beoordeling plaats of en welke technologie bij een patiënt een toegevoegde waarde heeft. ‘’Niet alleen patiënten die aan het resocialiseren zijn maken gebruik van nieuwe technologieën. Ook tijdens de behandeling kunnen nieuwe instrumenten ingezet worden. “Denk bijvoorbeeld aan therapie met behulp van Virtual Reality (VR). Dit versterkt het behandelproces en geeft patiënten meer eigen inzicht en ondersteuning’’, aldus Aranea.