Verlofpraktijk

We bouwen patiënten, stad voor stap weer op tot het moment daar is om verantwoord terug te keren in de samenleving. Als dat zo is, is dat altijd een spannend moment. Daarom wordt verlof ingezet om vaardigheden die zijn geleerd toe te leren passen buiten de poorten van de kliniek. Tijdens een verlof wordt een patiënt blootgesteld aan prikkels die binnen de poorten niet, of in sterk verminderde mate aanwezig zijn.

Durf op eigen benen te staan, op ons kun je terugvallen. Altijd. Ook tijdens je verlof. We zetten verlof in om patiënten weer een bestaan in de maatschappij op laten te bouwen. Dat bouwen we natuurlijk geleidelijk op. Verloven zijn dus een belangrijk hulpmiddel in de behandeling.

Maartje Clercx heeft onderzoek gedaan naar verlof. Hierbij kijkt zij o.a. naar welke factoren het verkrijgen van verlof bespoedigen of juist hinderen.

Publicaties

Clercx, M., Keulen-de Vos, M.E., & Verhees, M. (submitted). Forensic offenders and the steps back into society: The relationship between static patient characteristics and leave during mandated stay in a forensic hospital. Submitted for publication.


Clercx, M., Keulen-de Vos, M.E., & van Bussel, H. (2020). De “gulden route” in de realiteit: het verloop van verlof tijdens tbs. Proces, 99(4), 289-305. doi:10.5553/PROCES/016500762020099004007

Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details