‘Aan de buitenkant ziet het er meer confronterend uit dan aan de binnenkant’
Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Kirsten, 28 jaar en werkzaam als sociotherapeut bij de Rooyse Wissel. Ik werk op een afdeling voor patiƫnten met een verstandelijke beperking en/of persoonlijkheidskenmerken.
Wat is je eerste indruk?
Indrukwekkend. Maar het ziet er aan de buitenkant meer confronterend uit dan aan de binnenkant. Aan de buitenkant zie je tralies, cameraās en hekken. Binnen zie je een totaal andere wereld. Je zou het zelfs een ākleine gemeenschapā kunnen noemen. Er is onder andere een centraal plein, winkel, werkplaats, tuin en sportvelden.
Wat is je meegevallen?
Ik dacht dat er een strak en zakelijk regime heerste, zoals in een gevangenis. Maar wij zijn hier vooral gericht op het behandelen van onze patiƫnten. Patiƫnten hebben daar ook een verantwoordelijkheid in. Hun behandeltraject staat centraal en dat betekent dat ze leren hoe het is om te leven in een groep bijvoorbeeld. Als sociotherapeut ondersteun ik daarin. Op de afdeling heb ik dan ook corvee taken, zoals koken voor de hele groep.
Wat is je tegengevallen?
Je moet echt op heel veel dingen tegelijk letten. Dat vraagt soms veel van je. Als nieuweling moet je ook proactief zijn. De dagdagelijkse routine gaat door. Dat betekent zelf actief vragen stellen en om hulp durven te vragen.
Wat is je opgevallen?
Dat ik me nu pas besef hoe fijn en vanzelfsprekend vrijheid eigenlijk is!
Heb je nog een tip voor je vakgenoten?
Durf de uitdaging aan te gaan! Werken bij de Rooyse Wissel is werken in een bijzondere en dynamische wereld. Geen dag is hetzelfde en je kunt er veel leren. Niet alleen over hoe het is om te werken in een forensisch psychiatrisch centrum, maar vooral ook over jezelf!
“Durf de uitdaging aan te gaan! Werken bij de Rooyse Wissel is werken in een bijzondere en dynamische wereld”.
Kirsten