De dag van Rocco

‘Hij staat in dezelfde schoenen als ons en helpt andere mensen. Hoe mooi is dat als je van zo ver komt.’

Rocco werkt als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij Rooyse Wissel Ambulant behandelen. Hier ondersteunt hij cliënten met een ernstige psychiatrische beperking om veilig te functioneren in de samenleving. Rocco zoekt cliënten vaak thuis op en er is één iemand die diepe indruk op hem heeft gemaakt.

‘Ik ben werkzaam binnen het forensische FACT-team. Dat houdt in dat wij de cliënten behandelen waar op verschillende leefgebieden problemen zijn. Sommige cliënten worden vrijwillig aangemeld of via een huisarts of een reguliere GGZ instantie. En dat zijn eigenlijk mensen die bijvoorbeeld een potentieel risico hebben op delicten of eerder een delict geschiedenis hebben gehad. De inschatting is dat het risico weer aanwezig is. Aan ons de taak om dat risico te managen. Dat doen we op verschillende gebieden.

Er is een cliënt die indruk op mij gemaakt heeft. Hij kwam een jaar of zes geleden bij ons in behandeling. Destijds aangemeld vanwege het feit dat er sprake zou zijn van huiselijk geweld. Tijdens zijn werk bij Defensie had hij een trauma opgelopen. Hulp schoot destijds te kort. Deze man bleef getraumatiseerd en raakte steeds verder geïsoleerd. Hij werd uiteindelijk naar ons doorverwezen.

We zijn, denk ik, drie jaar met hem bezig geweest. Om hem stapsgewijs te normaliseren, zoals ze dat noemen. Vooral in de nachten kwamen de trauma’s naar boven. Ja, dat was echt een hel voor hem. Maar ik bleef erin geloven dat ik deze man vooruit kon helpen. Dus we zijn gaan zoeken naar iets wat hij ook leuk vond om te doen. En uiteindelijk bleek dus dat hij, net als ik een passie voor muziek had. Ik heb ervoor gezorgd dat hij bij een poppodium hier in de buurt als vrijwilliger aan de slag kon.

‘Uiteindelijk heeft hij zoveel stappen gemaakt dat hij weer het vertrouwen kreeg, ook in zichzelf.’ Rocco

En van daaruit is hij doorgegroeid. Hij stond weer met een been in de maatschappij. En uiteindelijk heeft hij zoveel stappen gemaakt dat hij weer het vertrouwen kreeg, ook weer in zichzelf. Onlangs kwam ik hem bij een festival tegen. Hij zei: Geloof het of niet, maar ik ben zelf hulpverlener op dit moment.  Hij is dus zelf in de hulpverlening terechtgekomen en heeft de opleiding gevolgd. Ja, dat was het mooiste compliment wat ik kon krijgen. Hij staat in dezelfde schoenen als ons en helpt andere mensen. Hoe mooi is dat als je van zo ver komt!’

Klik hier om meer onvergetelijke dagen van collega’s te lezen.

Lees ook


Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Devad

Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Suzanne

Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details