De dag van Noortje

‘Ik geloof oprecht in het vooruithelpen van mensen die vaak in het verleden weinig kansen hebben gehad.’

Noortje is hoofd behandeling. Zij stuurt het behandelteam aan, stelt een behandelplan op en geeft advies aan onder andere de Rechtbank over bijvoorbeeld de verlenging of beëindiging van tbs. Om dat te kunnen moet je, volgens Noortje, creatief zijn en goed kunnen puzzelen. Ze legt uit hoe dat precies zit. Ook vertelt Noortje over een patiënt die een heel bijzonder doel heeft in het leven.

‘Hij is nu bezig met het behalen van zijn diploma in aparte modules. Dit proces gaat in stapjes. We hebben hier natuurlijk geen klaslokaal met een docent voor ieder vak. Hij is erg gedreven, dat is super mooi om te zien. Toen deze patiënt begon met zijn studie, mocht hij nog niet met verlof. Hij kreeg digitaal onderwijs. Daar hoorde heel veel zelfstudie bij. Uren zat hij met zijn neus in de boeken. Voor de examens kwam iemand formeel van buiten de kliniek om de examens af te nemen.

Zijn eindwerkstuk gaat over schizofrenie. Toen deze patiënt bij ons kwam, was hij erg in de war. In het begin hadden we veel discussie over het wel of niet hebben van schizofrenie. Hij was van mening van niet namelijk. Met een multidisciplinair behandelteam hebben we gewerkt aan inzicht en erkenning. En langzaam maar zeker kwam bij hem het besef dat hij wel schizofrenie had. Nu erkent hij het en heeft hij er zelfs zijn eindwerkstuk over geschreven. Dat zijn resultaten waar we dan als team trots op zijn. Ook dit gebeurt dus binnen de muren van een tbs-kliniek. En zo zijn er natuurlijk nog meer voorbeelden te noemen!

Als hoofd behandeling kijk ik niet alleen naar hoe het komt dat je een delict hebt gepleegd. Natuurlijk dat is onze opdracht vanuit het Ministerie voor Justitie & Veiligheid, om iemand op een veilige en verantwoorde manier terug te laten keren naar de maatschappij. Het is van belang dat je straks weer je rol gaat herpakken in de maatschappij. Deze patiënt heeft daar over nagedacht. En daar hebben we nu al een start mee gemaakt. Overhoren doe ik niet hoor, ik heb wel zijn werkstuk gelezen. En als hij slaagt, dan hangen we hier natuurlijk de vlag uit!

Ik geloof oprecht in het vooruithelpen van mensen die vaak in het verleden weinig kansen hebben gehad.’ Noortje

Waarom ik elke dag met plezier naar mijn werk ga? Ik vind dit werk fantastisch leuk om te doen, omdat ik iedere dag te maken heb met complexe uitdagingen en puzzels die ik moet oplossen. Daar word ik oprecht heel erg blij van. Van het vooruit helpen van mensen die in de meeste gevallen weinig kansen hebben gehad in de kindertijd. Daarmee praat ik zeker niet goed wat ze gedaan hebben. Maar behandeling is nodig om op een stevigere manier weer terug te keren naar de maatschappij.

De puzzel bestaat in het begin vooral uit het voeren van gesprekken. Soms voer ik ook gesprekken met het netwerk van een patiënt, bijvoorbeeld familieleden. Die kennen de patiënt al heel lang. Wat is er gebeurd? En welke factoren waren daarbij van essentieel belang, bijvoorbeeld in de kindertijd en pubertijd? Het gebrek aan informatie kan een puzzel complex maken. Heel veel van onze patiënten hebben bijvoorbeeld geen familieleden meer of de contacten zijn bekoeld.

Een andere uitdaging is om de patiënt mee te krijgen in dit proces. Als dat lukt, is dat heel mooi. Als die puzzel eenmaal gelegd is, gaan we een behandeltraject in. Daar komen dan ook resultaten uit voort. Onze patiënten hebben jaarlijks of tweejaarlijks een verlengingszitting bij de Rechtbank. Als hoofd behandeling schrijf ik dan een rapport daarover. Welke interventies zijn ingezet, hoe zijn de risicofactoren behandeld? Dan is het goed dat je kunt schrijven dat er een beginnende ontwikkeling is of dat een patiënt toe is aan een volgende stap. Ik bespreek dit advies ook altijd met de patiënt. Ze vinden zo’n zitting vaak al heel spannend. Dus dan is het fijn om dit samen voor te bereiden. We hebben namelijk samen een mooi verhaal te vertellen. Een verhaal dat hij met trots in de Rechtbank kan vertellen.’

Klik hier om meer onvergetelijke dagen van collega’s te lezen.

Lees ook


Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Devad

Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Rocco

Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details