De dag van Thijs

‘Het werd al snel duidelijk dat ik me over de veiligheid geen zorgen hoefde te maken.’

Thijs is systeembeheerder. Hij had geen forensische achtergrond, maar wilde wel graag een overstap maken naar de Rooyse Wissel. Hij is verantwoordelijk voor de ICT-systemen, het internet, maar ook de invoer van elektronische apparaten. Voor Thijs maakte vooral zijn eerste kennismakingsdagen bij de Rooyse Wissel diepe indruk.

‘Het meest bijzondere vond ik mijn eerste week. Vrij kort daarna kreeg ik mijn introductiedag. Een dag waarop je wordt rondgeleid door de kliniek. Ik sprak met patiënten en collega’s op de afdelingen vertelden over hun werk. Dat is toch wel heel bijzonder om ter plekke te zien hoe dat er aan toe gaat. En dat ze bijvoorbeeld hij houtbewerking er goed op letten dat het gebruikte gereedschap weer op de juiste plek teruggehangen wordt. Maar ook om patiënten te horen over hoe zij het leven in de kliniek ervaren.

Ik heb hiervoor bij een agrarisch bedrijf gewerkt. Totaal andere tak van sport dus.  Het was bijzonder om vanuit de tuinbouw in een zwaar beveiligde tbs-kliniek te komen. Ik werd benaderd met de vraag of ik bij de Rooyse Wissel wilde komen werken en ik dacht: ‘Ik ga het gewoon proberen, ik wil dat graag ervaren.’ Tijdens mijn eerste gesprek informeerde ik wel naar de veiligheid. Maar al snel werd duidelijk dat ik me daar geen zorgen over te maken.

Mijn werkdag begint elke ochtend met een check van de systemen. Zijn er in de nacht systemen uitgevallen, zijn de back-ups goed gemaakt? Ook de netwerkbeveiliging hou ik in de gaten, we hebben hier vertrouwelijke informatie van onze patiënten in huis, dus het is van belang dat dat op orde is.  

Wat het belangrijkste verschil is tussen mijn vorige week in de tuinbouw en bij de Rooyse Wissel? We zijn hier nog meer bezig met beveiliging. Bijvoorbeeld met verschillende internetniveau ’s. Welke patiënt heeft toegang tot wat? Ook onderhouden we de pc’s bij patiënten op de kamer en checken we de pc’s in onze mediatheek. Of patiënten wel of niet toegang tot internet hebben, verschilt in welk stadium van de behandeling ze zitten. Als ze vrij ver zijn, mogen ze bijvoorbeeld wel internetbankieren. In het begin van hun behandeling mag dat nog niet. Het is de afdeling die dat bepaalt. Datzelfde geldt voor social media. Dat wordt pas in de laatste fase van de behandeling vrijgegeven.

‘Het werd al snel duidelijk dat ik me over de veiligheid geen zorgen hoefde te maken.’ Thijs

Er komen hier in de tbs-kliniek ook apparaten binnen, zoals een mp3- speler of een mobiele telefoon. Dan worden deze apparaten vooraf door mij gecontroleerd. Zit er bijvoorbeeld iets in verstopt, denk aan een sd-kaartje, en welke rechten heeft deze patiënt voor het gebruik van de mobiele telefoon? Ik kijk dan fysiek naar het apparaat, maar ook digitaal. Welke informatie staat er al op? Zoals bepaalde software. Soms kom ik dan wel eens wat tegen, ja.

Ik vind de diversiteit erg leuk. Ik kan ook mijn creativiteit goed kwijt. En ik kan me in projecten echt vastbijten. Geen dag is hetzelfde. Ik denk dat iedere ICT-er hier kan werken. Het blijft deels natuurlijk ook gewoon een normale kantooromgeving. Met alle problemen die in een normale kantooromgeving voorkomen. Als je ICT’ er bent en je hebt passie voor je werk dan is de Rooyse Wissel een hele fijne werkgever.’

Momenteel hebben we een vacature voor de functie van applicatiebeheerder, is dat wat voor jou?

Klik hier om meer onvergetelijke dagen van collega’s te lezen.

Lees ook


Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Devad

Werken bij | Collega's aan het woord

De dag van Rocco

Wij maken gebruik van cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details